dimecres, 28 d’abril del 2010


Els immigrants joves se senten més catalans que espanyols

Catalans per necessitat. Així es podrien definir els joves immigrants que viuen a Catalunya, segons un estudi de la secretaria d’Educació. L’estudi, que inclou una enquesta, revela que un 14,9% dels immigrants o fills d’immigrants se senten només catalans i el 26,1% se senten molt més catalans que espanyols. Aquestes xifres superen amb escreix el 7,6% de joves immigrants que se senten només espanyols o més espanyols que catalans.

El fet que predomini la identitat catalana, però, no es deu tant a un sentiment polític com a una actitud pragmàtica i d’intent de relació amb l’entorn. Els autors de l’estudi, Amado Alarcón i Kàtia Lurbe, expliquen que el sentiment de pertinença està basat en “una manera de viure i unes oportunitats de desenvolupament formatiu, laboral i vital molt diferents de les referències que tenen del país d’origen dels pares”. Se sentin més o menys catalans, els joves mostren molt més interès en assumptes locals que no pas en qüestions polítiques relacionades amb Catalunya.

Un altre dels aspectes que tracta l’estudi és quina voluntat d’assimilació o de retorn al seu país tenen aquests joves. Per norma general, els joves immigrants que no han nascut a Catalunya sempre tenen present la idea de tornar. Ben diferent és el cas dels que han nascut aquí, ja que la majoria asseguren que només tornarien al seu país de vacances.

Un altre barem per mesurar la integració dels joves és la llengua en què parlen. La primera conclusió de l’estudi és clara: el castellà sol ser la llengua d’acollida, però el català és el motor de la promoció social. L’enquesta demostra que els percentatges d’ús d’una llengua i de l’altra són diferents segons se’ls pregunti la llengua que utilitzaven quan eren petits –amb predomini del castellà– i la llengua d’ús habitual que tenen ara, en què el català supera el castellà.

En l’enquesta també es reflecteixen els problemes que provoca el fet que bona part de la immigració vingui de països llatinoamericans i que, a les zones metropolitanes, als barris on resideixen els immigrants acostumi a haver-hi un domini lingüístic del castellà, fruit de les diverses onades d’immigració espanyola.

Catalunya té 308.000 immigrants censats d’entre 15 i 29 anys, i és el territori estatal líder en aquesta franja d’edat. Tot i que, en nombres absoluts, on n’hi ha més és a l’àrea metropolitana; en termes relatius, els joves tenen més pes sobre el total a les zones rurals. És el cas de comarques com l’Alt Empordà i el Baix Empordà, on els immigrants joves representen un 25% del total dels nouvinguts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada